perithalpsi

Περίθαλψη με Αξιοπρέπεια

Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης

Η κατάσταση σήμερα

Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό

27 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους.

1.626 άνθρωποι πέθαναν το 2015 στην Ελλάδα από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (8% με τον μ.ο. της Ε.Ε. στο 5%).

Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, σύριγγες κ.ά., που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Οι στόχοι μας:

 1. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
 2. 2.000 συμβάσεις με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
 3. 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
 4. 100 εκατ. για την ανακαίνιση, την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

Επιλέγουμε και εμπιστευόμαστε τον οικογενειακό μας γιατρό:

 

 • Ασφάλεια και φροντίδα για όλους μας. Ο οικογενειακός γιατρός συμβουλεύει και καθοδηγεί τον πολίτη στο σύστημα υγείας. Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται είτε από τις κρατικές δομές είτε από τον ιδιωτικό τομέα.Στη διάθεση μας είναι:1.Κρατικές δομές στελεχωμένες με υφιστάμενους γιατρούς του ΕΣΥ και με νέες προσλήψεις, όπου είναι απαραίτητο.2.Γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) αυτόνομα ή με τη μορφή συμπράξεων.3.Γιατροί ιδιώτες που θα αναλαμβάνουν και τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ατομικού ιστορικού υγείας.
 • Ολοκληρωμένη φροντίδα και μείωση μετακινήσεων μέσα από ομάδες άσκησης ιατρικής. Αντί να τρέχουμε από ιατρείο σε ιατρείο, εξυπηρετούμαστε από ομάδες επαγγελματιών υγείας (γιατρούς, κοινοτικούς νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.α.) που θα συστεγάζονται και θα συνεργάζονται, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.Για τη δημιουργία συμπράξεων (group practices) θα δοθούν κίνητρα με στόχο τη σφαιρική αντιμετώπιση περιστατικών και τη μείωση εκείνων που σήμερα καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Από τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, έχουν αναπτυχθεί μόλις 101, οι οποίες χρηματοδοτούνται  αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Χρησιμοποιούμε τις εξω-νοσοκομειακές δομές

Πρόσβαση και πλήρης εξυπηρέτηση στα Κέντρα Υγείας με:

 • Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τη στελέχωση τους (μέσω προσλήψεων και κινήτρων) με προτεραιότητα στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
 • Τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η λειτουργία τους να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και πιο αποτελεσματική.
 • Tο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κάθε περιοχής θα καλύπτεται από έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό που θα καθορίζεται από τις υγειονομικές και επιδημιολογικές ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς.

Ανάπτυξη Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Έτσι εξασφαλίζεται και πιο ευχάριστο περιβάλλον για τους ασθενείς και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία για σοβαρά περιστατικά με λιγότερο κόστος για τον φορολογούμενο.

Αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες:

 • Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για όλους τους Έλληνες. Οι εξετάσεις, τα φάρμακα και οι νοσηλείες μας αποθηκεύονται ηλεκτρονικά και σταδιακά δημιουργείται ατομικό ιστορικό υγείας. Η πρόσβαση στα δεδομένα, με εξουσιοδότησή μας, διευκολύνει την τήρηση του προσωπικού μας αρχείου και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. Αξιοποίηση, επέκταση των υφιστάμενων ηλεκτρονικών υποδομών, διασφάλιση της διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων με ενιαία κωδικοποίηση και κοινά πρότυπα.
 • Σταδιακή εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής ιατρικής υποστήριξης 24ώρες/24ωρο στα πρότυπα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειώνΆμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα και καθοδήγηση στο σύστημα υγείας από ειδικούς. Λιγότερη έγνοια, καλύτερη αντιμετώπιση.
 • Καταργούμε το χαρτί και καθιερώνουμε την ηλεκτρονική υπογραφή και διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών. Λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη, μεγαλύτερη σιγουριά και ακρίβεια στο σύστημα, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
 • Σιγουριά και ασφάλεια για νησιώτες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, με καλύτερη αξιοποίηση της τηλεϊατρικής. Δημιουργία Επιχειρησιακού Κέντρου Τηλεϊατρικής και σταδιακή επέκταση της κάλυψης.

Περίθαλψη με αξιοπρέπεια

Τέλος στον εφιάλτη της εφημερίας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο:

Αναπτύσσουμε άμεσα τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανάλογα με τον πληθυσμό αναφοράς (π.χ. τουλάχιστον 7 στην Αττική).

 • Μέρος των αναγκών για τη λειτουργία των ΤΕΠ, θα καλυφθεί από υφιστάμενο προσωπικό και εξοπλισμό. Η πλήρης ανάπτυξή τους απαιτεί νέες προσλήψεις και προμήθεια εξοπλισμού που θα χρηματοδοτηθούν από την εξοικονόμηση πόρων.
 • Τα ΤΕΠ θα λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο όλες τις ημέρες του χρόνου με εξειδικευμένο προσωπικό σε άμεση λειτουργική διασύνδεση με το ΕΚΑΒ και θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα νοσοκομεία με τη νοσηλεία των ασθενών.

Και προχωρούμε:

Στη δημιουργία σύγχρονων, ανεξάρτητων και εξειδικευμένων Κέντρων Επείγουσας Περίθαλψης, τα οποία θα προσφέρουν άμεση και ολοκληρωμένη φροντίδα στα έκτακτα περιστατικά.

Περίθαλψη με ασφάλεια

 • Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.
 • Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).
 • Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών:
  • Ενημέρωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης. Συλλογή και επεξεργασία σχετικών δεδομένων και εφαρμογή των αναγκαίων παρεμβάσεων.
  • Αξιολόγηση των κλινικών και της διοίκησης των νοσοκομείων με βάση το βαθμό επίτευξης των στόχων περιορισμού των λοιμώξεων.
 • Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.
 1. Δωρεάν Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.
 2. Εφαρμογή αντικαπνιστικού Νόμου.
 3. Καταπολέμηση παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας.
 1. 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ιατρικής καθοδήγησης.
 2. Λιγότερες ουρές παντού.
 3. 45% μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας.
 4.  Αναβάθμιση κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών.
 1. Δημιουργία ταχείας οδού για εξετάσεις σε καρκινοπαθείς και διάγνωση καρκίνου.
 2. Διανομή φαρμάκων στο σπίτι – Κατ’οίκον Νοσηλεία.
 3. Ραντεβού εντός 24 ωρών με γιατρούς για ευάλωτες ομάδες.
 4. Θέσπιση προσωπικού βοηθού για ανοϊκούς ασθενείς.
 1. Εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Συστήματος Υγείας.
 2. Αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών από τους ασθενείς.
 3. Μέιωση του χρόνου που απαιτείται από τη συνταγογράφηση μέχρι τη λήψη θεραπείας.
 4. Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης στο μέσο όρο της νότιας Ευρώπης.